Camps de treball i voluntariat ambiental

 

Els camps de treball són l’eina que utilitzem des de Rurbans per a recuperar els prats de pastura que estan en desús o en procés d’abandó a través del voluntariat ambiental i agrari.

El voluntariat ambiental consisteix en la participació lliure, organitzada i altruista, orientada a la conservació dels recursos naturals i la seva biodiversitat.

En el nostre cas el voluntariat s’orienta a donar suport a les petites estructures agràries, pagesos i pageses, que necessiten un cop de mà per mantenir els prats de pastura de les seves finques i conseqüentment, es contribueix a la conservació del medi natural.  El perfil de les finques en les que actuem són de base familiar i de maneig tradicional.

 Per tal d’aconseguir-ho l’Associació ha organitzat fins a data d’avui dos camps de treball (2009 i 2010) als pobles d’Esterri de Cardós i Llagunes on s’han recuperat 8 Ha de prats de pastura en estat de semi-abandó. En aquests pobles s’ha restaurat l’ecosistema i s’ha facilitat que els ramaders/es que les utilitzen tinguin un major aprofitament pels seus ramats.

Tal i com s’ha demostrat en diversos estudis l’activitat ramadera de muntanya i el seu maneig extensiu en equilibri amb el medi, afavoreixen una diversitat botànica i l’enriquiment d’aquell ecosistema, sense oblidar evidentment, que també tenen un paper cabdal a nivell social.

Els camps de treball tenen una durada de dues setmanes, en ells hi participen voluntaris de Catalunya i d’arreu del món. Fins al moment han participat 32 joves que han treballat fent tasques de neteja i arrengament de camins ramaders, alhora que han pogut compartir experiències i conèixer deprimera mà la vida a l’alta muntanya pirinenca.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s