Els camps de treball són l’eina que utilitzem des de Rurbans per a recuperar els prats de pastura que estan en desús o en procés d’abandó a través del voluntariat ambiental i agrari.
El voluntariat ambiental consisteix en la participació lliure, organitzada i altruista, orientada a la conservació dels recursos naturals i la seva biodiversitat.
En el nostre cas el voluntariat s’orienta a donar suport a les petites estructures agràries, pagesos i pageses, que necessiten un cop de mà per mantenir els prats de pastura de les seves finques i conseqüentment, es contribueix a la conservació del medi natural. El perfil de les finques en les que actuem són de base familiar i de maneig tradicional.
Per tal d’aconseguir-ho l’Associació ha organitzat fins a data d’avui dos camps de treball (2009 i 2010) als pobles d’Esterri de Cardós i Llagunes on s’han recuperat 8 Ha de prats de pastura en estat de semi-abandó. En aquests pobles s’ha restaurat l’ecosistema i s’ha facilitat que els ramaders/es que les utilitzen tinguin un major aprofitament pels seus ramats.
Tal i com s’ha demostrat en diversos estudis l’activitat ramadera de muntanya i el seu maneig extensiu en equilibri amb el medi, afavoreixen una diversitat botànica i l’enriquiment d’aquell ecosistema, sense oblidar evidentment, que també tenen un paper cabdal a nivell social.
Els camps de treball tenen una durada de dues setmanes, en ells hi participen voluntaris de Catalunya i d’arreu del món. Fins al moment han participat 32 joves que han treballat fent tasques de neteja i arrengament de camins ramaders, alhora que han pogut compartir experiències i conèixer deprimera mà la vida a l’alta muntanya pirinenca.